Skontaktuj sie z nami

Masz do nas jakieś pytania?
Napisz do nas już teraz!

Adres e-mail:

Składniki Silk Oil of Morocco

Składnik

Opis

Olej arganowy / Owoc arganowy 

Argan oil argan fruit

Olej arganowy / Owoc arganowy 

Argan oil argan fruit

Olej arganowy pochodzi z Maroka, jest uzyskiwany z pestek owoców drzewa arganowego metodą tłoczenia na zimno, znany jest również jako "Drzewo życia".Marokańscy ludzie używali go od wieków, ale dopiero w ostatnich czasach jego niesamowite właściwości zostały ujawnione. Zwalnia proces starzenia się, regeneruje już zniszczone i chore komórki, dezynfekuje, pomaga przy odbudowie tkanki łącznej. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Olej arganowy nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku i alergii. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną. Idealny dla osób cierpiących na łuszczycę, egzemę lub po prostu suchą skórę. Olej arganowy jest również znany jako "płynne złoto" wśród gwiazd.

Aloe Vera 

aloe vera

Aloe Vera 

aloe vera

Człowiek wykorzystuje Aloe Vera od ponad 5000 lat!

Badania wykazały niewiarygodne działania łagodzące, orzeźwiające, nawilżające oraz wspomagające gojenie ran. Aloe Vera penetruje skórę prawie 4 razy szybciej niż woda, zwiększa przepływ krwi przyczynia się do usuwania toksyn i martwej skóry oraz wspomaga wzrost nowej tkanki, dodatkowo regeneruje od wewnątrz uszkodzone komórki. Przyspiesza gojenie oraz łagodzi drobne oparzenia, skaleczenia, otarcia i podrażnienia skóry. Cudownie nawilża, łagodzi świąd spowodowany przez ukąszenia owadów. Łagodzi objawy łuszczycy lub alergii skórnej. Dzięki obecności cholesterolu, beta-sitosterolu oraz campasterolu posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne wykorzystywane do leczenia trądziku pospolitego. W preparatach kosmetycznych do twarzy skutecznie usuwa wypryski, wysusza krosty, nie pozostawiając blizn.

Witamina E

Vitamin E oil

Witamina E

Vitamin E oil

Witamina ta ma działanie silnie antyoksydacyjne. Chroni warstwę tłuszczową naskórka, poprawia ukrwienie skóry, wspomaga leczenie trądziku i łojotokowego zapalenia skóry, zapewnia stabilizację i właściwą przepuszczalność błon komórkowych. Dobrze wnika w skórę, odżywia ją oraz zmniejsza jej wrażliwość na promieniowanie UV. Ma działanie przeciwzapalne i przeciw obrzękowe, zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Wygładza i nawilża skórę.

Żeń-szeń 

ginseng

Żeń-szeń 

ginseng

Żeń-szeń jest znany na świecie jako jeden z najbardziej odmładzających ziół. Powszechnie zwany „korzeniem życia” od wieków jest rośliną leczniczą w medycynie chińskiej. Przypisuje mu się mnóstwo właściwości niemal cudownych, przede wszystkim przywracanie młodości. Żeń-szeń odtruwa skórę i oczyszcza ją z wolnych rodników, które mogą gromadzić się od zanieczyszczenia środowiska lub ekspozycji na światło słoneczne. Stosowany w pielęgnacji skóry żen-szeń czyni skórę zdrową jedwabistą i promienną.

Zielona herbata 

green tea

Zielona herbata 

green tea

Zielona herbata od wieków uważana jest za źródło zdrowia i młodości. Jej niezwykłe właściwości znalazły zastosowanie również w kosmetyce – opóźnia proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a także ułatwia walkę z cellulitem.

 

Olej jojoba 

jojoba oil

Olej jojoba 

jojoba oil

Olej jojoba jest swoją budową zbliżony do łoju wydzielanego przez ludzką skórę (sebum). Zbyt mała ilość sebum charakteryzuje cerę suchą, skłonną do zmarszczek. Dla takiej skóry olej jojoba zastępuje niejako naturalne sebum i zapobiega tym samym wysuszeniu skóry. Skóra zostaje odpowiednio nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy nadmiernym wydzielaniu sebum skóra jest tłusta i skłonna do wyprysków. W takim przypadku olej jojoba działa hamująco na naturalne wydzielanie sebum. Dzięki tej regulacji wydzielania łoju, olej jojoba przyspiesza regenerację komórek skóry. Olej jojoba zachowuje naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra pozostaje młoda, elastyczna i gładka.
Olej jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze około 4. Przy użyciu oleju jojoba można nie tylko uniknąć poparzenia słonecznego, oprócz tego opalenizna ma ładny oliwkowy kolor i trzyma się bardzo długo.
Duże znaczenie ma olej jojoba w leczeniu trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również bardzo pomocne w wymienionych chorobach skórnych.

Olej Makadamia

macadamia nut oil

Olej Makadamia

macadamia nut oil

Olej makadamia jest wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, naturalnym składnikiem ludzkiej skóry. Wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także nawilża i uelastycznia skórę. Im starsza skóra, tym mniej kwasu zawiera, dlatego warto uzupełniać jego niedobory.
Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest skwalen, pełniący rolę przeciwutleniacza, a także tokotrienol chroniący skórę przed wolnymi rodnikami. Substancje te podejrzewa się także o działanie przeciwnowotworowe.
Olej z makadamii stosuje się głównie do pielęgnacji skóry suchej, mało elastycznej i zniszczonej. Ale jest on skuteczny także w przypadku skóry podrażnionej przez słońce oraz w leczeniu blizn, wyprysków, łuszczycy i drobnych ran. Jest bardzo popularny jako olej do masażu, zabiegów SPA i aromaterapii. Ze względu na skład i powinowactwo do ludzkiej skóry, bardzo dobrze się wchłania.

Passion Fruit (marakuja)

passion fruit

Passion Fruit (marakuja)

passion fruit

Passion Fruit (MARAKUJA) pochodzi z południa Brazylii i ma wiele nazw: marakuja, pasiflora, granadilla, męczennica. Passion Fruit zawiera witaminę A i C oraz bardzo silne antyoksydanty, które w skuteczny sposób chronią i wzmacniają skórę. Jest dobrym źródłem karotenów, niacyny i kwasu cytrynowego. Zawiera również wapń, żelazo oraz niacynę

Olejek geranium

rose geranium essential oil

Olejek geranium

rose geranium essential oil

Olejek ten pomaga zrównoważyć wydzielanie sebum oraz oczyszcza skóry. Utrzymuje skórę elastyczna i usuwa zatory. Olejek ma właściwości antyseptyczne, łatwo przenika przez skórę i jest stosowany w leczeniu oparzeń, owrzodzeń, w egzemach, leczeniu trądziku, cellulitu, a także łupieżu 

Masło Shea 

shea butter

Masło shea zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych. - Karite jest niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone, jak i nienasycone, które działają nawilżająco na skórę. Natłuszczają i zapobiegają utracie wody z organizmu, dzięki czemu skóra zamiast starzeć się, odbudowuje zniszczone komórki. Podobnie działają też zawarte w maśle woski. Masłosz zawiera również naturalną alantoinę, która koi podrażnienia, regeneruje, pomaga zlikwidować przebarwienia i specjalnie polecana jest osobom o skórze wrażliwej. Shea to również zbiorowisko wielu witamin: E, zapobiegającej poparzeniom i podrażnieniom, chroniącej skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, prowitaminy A (retinolu), która ma rewelacyjne działanie odbudowujące i regeneracyjne, a ponadto pobudzające skórę do wytwarzania większej ilości kolagenu, co wspomaga przeciwdziałanie starzeniu się skóry.